Vanliga frågor och svar

Vad är PM10 och PM2,5?

Våra mätstationer mäter främst två typer av skadliga partiklar: PM10 och PM2,5. PM står för Particular Matter (partikel). 2,5 och 10 står för diametern (µm/mikrometer) på partiklarna i luften. För att ge dig en uppfattning om hur litet det är, så är ett mänskligt hårstrå cirka 60 µm i diameter.

PM10

PM10 är alla partiklar som är mindre än 10 µm i diameter.

Detta omfattar exempelvis:

PM2,5

PM2,5 är alla partiklar som är mindre än 2,5 µm i diameter.

Detta omfattar exempelvis:

När är luften farlig att andas?

Det beror på hur höga värden av luftföroreningar som finns i luften. Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) får det maximalt finnas 45 µg/m³ av PM10 och 15 µg/m³ av PM2,5 i luften i genomsnitt per dygn. Med hjälp av kartan ovan och dess grafer så kan du se när och var luften har höga mätvärden.

Kan man se någon graf över mätvärden?

Ja, det kan man! Klicka bara på önskad mätstation i kartan (formad som en hexagon) och klicka sedan på texten i tabellen.

Vilka luftmätare är era?

Vi har luftmätare utspridda över Härnösands kommun: Härnösand och Häggdånger. Resten av mätstationerna, utanför Härnösands kommun, ingår i Luftdaten-nätverket och är inte våra. Dessa kan uppvisa felaktig information.

Kan felaktiga värden uppstå?

Ja, det kan hända. Eftersom dessa mätstationer använder sig av mikrosensorer (med laserspridningsprincip) så ska man inte ta värdena för givet, men de är goda indikatorer på relativ luftkvalitet.

Industriella partikelmätare brukar vara utrustade med uppvärmningssystem för att få en så kontrollerad miljö som möjligt där mätningarna görs. Våra mätstationer har inte detta, vilket innebär att värdena kan påverkas beroende på exempelvis temperatur, luftfuktighet och lufttryck.

Värt att notera är även att våra partikelmätare (PMS5003) inte kan uppfatta partiklar mindre än 0,3 µm i diameter. Därav räknas dessa partiklar inte in i värdena.