Luftföroreningar innefattar gasformiga och partikelburna ämnen som till följd av mänsklig aktivitet förekommer i förhöjd halt i atmosfären. Luftföroreningar kan ha en skadlig inverkan på människors hälsa och miljön. Långsiktig exponering för höga halter av luftföroreningar bidrar till att människor bir sjuka och förkortar den förväntade livslängden. Luftföroreningar bidrar även till försurning, växtskador, korrosion, nedsmutsning, övergödning, och klimatförändringar. Luftföroreningarna som vi andas kommer från en rad olika källor. Bland de farligaste luftföroreningarna finns luftburna partiklar, som främst mäts i måtten PM10 och PM2.5. Partikelmassan (PM) är en term som används för att beskriva blandningen av fasta partiklar och vätskedroppar i luften. PM10 och PM2.5 står för massan av partiklar i luften som är mindre än tio respektive 2.5 mikrometer i diameter. För att ge dig en uppfattning om hur litet det är, så är ett mänskligt hårstrå cirka 60 mikrometer i diameter.
Sverige är ett av de länder i världen som har bäst luftkvalitet, och i stora delar av landet har luftkvalitén för vissa ämnen förbättrats, till exempel har utsläppen av kväveoxider, svaveldioxider och kolmonoxid minskat kraftigt. Men samtidigt beräknas 7600 svenskar dö i förtid varje år till följd av luftföroreningar, enligt en studie genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet. De sammanlagda hälsoeffekterna beräknas kosta samhället motsvarande 56 miljarder kronor varje år. Enligt studien kan detta bero på urbanisering och förtätningstrender, där en växande stadsbefolkning utsätts för mer förenad luft i städernas centrala delar. Enligt Naturvårdsverket har utsläppen av små partiklar (PM2.5) från inrikes transporter ökat med 30 procent sedan 1990 då den totala trafikmängden ökat. Problemet med utsläppen av hälsofarliga partiklar rör inte bara storstäder utan hela landet. Enligt en rapport från teknikkonsultföretaget Ramboll, överskred sammanlagt 30 svenska kommuner Riksdagens miljökvalitetsmål under 2018.
PM10 står för massan av partiklar i luften som är mindre än 10 mikrometer i diameter. I Sverige är den största källan av utsläpp av PM10 inrikes transporter, främst slitage av vägar, däck och bromsar, men även förbrukning av bränsle i trafiken. Utsläppen av PM10 kommer även från förbränning av biomassa och ved. Exponering av för höga halter av PM10 kan ha negativa hälsoeffekter och följande är en summering över vanligt förekommande hälsoeffekter:
Kortvariga hälsoeffekter:
Långvariga hälsoeffekter:
PM2.5 står för massan av partiklar i luften som är mindre än 2.5 mikrometer i diameter. I Sverige är den största källan av utsläpp av PM2.5 vedeldning vid egen uppvärmning av bostäder och lokaler. Utsläppen av PM2.5 kommer även ifrån inrikes transporter, främst vid slitage av däck, bromsar och vägbana. Exponering av för höga halter av PM2.5 kan ha negativa hälsoeffekter och följande är en summering över vanligt förekommande hälsoeffekter:
Kortvariga hälsoeffekter:
Långvariga hälsoeffekter: